binicilik
ds s
K9 Horse Club
d a
ds s
At Binicilik Ürünleri
d a
ds s
Sektör Dergisi
d a
ds s
Dila Country Club
d a
ds s
Kenanbey Binicilik
d a
ds s
At Dişçiliği Uzmanı
d a
ds s
Atevi'ne Reklam Verin
d a
Ana Menü
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a
ds s
d a



Türkiye Binicilik Federasyonu’ndan Duyurular-Haberler
ds s
TBF DUYURU NO: 39 / 2013 ENGEL ATLAMA BALKAN ŞAMPİYONASI MİLLİ TAKIMLAR TOPLANTISI VE VETERİNER KONTROLÜ
TBF DUYURU NO: 38 / 2013 ENGEL ATLAMA BALKAN ŞAMPİYONASI MİLLİ TAKIMLAR DUYURUSU
Türkiye Kupası Doping Kontrolü ile İlgili Duyuru
TBF DUYURU NO: 37 / 2013 2013 BALKAN ENGEL ATLAMA ŞAMPİYONASI TAKIM SEÇMELERİ
Engel Atlama Balkan Şampiyonası 5-8 Eylül 2013 Kemer Golf & Country Club İstanbul
Engel Atlama Türkiye Şampiyonası 23-24 Ağustos'ta
Kemer Golf & Country Club Engel Atlama Yarışmaları
2-4 Ağustos Türkiye Kupası Engel Atlama Yarışmaları Resmi Sonuçları
TBF DUYURU NO: 36 / 2013 2013 BALKAN ENGEL ATLAMA ŞAMPİYONASI BAYANLAR TAKIM SEÇMESİ
At Terbiyesi Balkan Şampiyonası'nda Millilerimizden Büyük Başarı
d a

İlan Panosu
ds s
d a
   
 
sola Pantalon_Binici Tog_Binici Mini Chaps Eldiven_Binici Bot_Binici Mahmuz ve Mahmuz Kayışı Kamçı_Binici Koruyucu Yelek Ceket Müsabaka Kovboy Şapka Kedi_Mamaları Köpek_Mamaları At_Yemleri Pelet Form Katkı Maddeleri Biotin Plus Zinc Mineral Blok At Bakım Ürünleri Malzeme Bakım Ürünleri At_Yemleri Mix Form Kedi_Kumları Kedi_Tasmaları Köpek Aksesuarları Köpek Bakım Ürünleri Köpek Bisküvi Köpek Deri Kemik Köpek_Kulübeleri Köpek_Tasmaları Köpek_Zincirleri Prize Eyerler Bandajlar Başlıklar Blanketler Dizginler Fırçalar ve Tımarlar Gaiter/Getr Göğüslükler Kantarmalar Kolanlar Ter Bıçağı Tırnak Lastiği Üzengiler ve Üzengi_Kayışları Yularlar ve Yedek İpi Ahır Gereçleri Atevi Sticker Anahtarlıklar Bileklik Gümüş Halhal Gümüş Kolye Ucu Gümüş Telefon Süsü Havlu Peştemal Duvar Süsleri Şaraplıklar Kartvizitlik Eyer Altları, Pedler Nalbant Bıçakları (Farriers hoof knifes) Nalbant Kerpetenleri (Farriers Pulloff and Nippers) Nalbant Çekiçi (Farriers Hoof hammer) Nalbant Törpüsü (Farriers Hoof Rasp) Nal Mıh Hit-Air Hava Yastıklı Binici Koruma Yeleği Yelek Nalbant Önlüğü İkinci el/2.el Binicilik Malzemesi İkinci el/2.el At Malzemesi Binici Çizmesi CızmeÇantası Kalp Ritmi Ölçme Monitörü At Nabız Ölçme Saati/Cardio Equine At_Binicilik_Resimleri At_Sigorta Binici_Sigorta .Pantalon .MİNİ_CHAPS .BOT .Yelek .Üzengi Kayışı Deri .Talaş_Dirheni_Demir .Ahır_Bilgi_Levhası .Eyeraltı Kapitone Ped Anahtarlık Pony Binici Togları/Kaskları Pony Biniciler Koruyucu Yelekler At Kiralama Binici , Jokey Kiralama Pony Binici Mahmuzları Pony Binici Eldivenleri Optimaflex Glucosamine Chondroitin 3500 Gr. Pantolon Bayan Binici Respekt Line Pantolon Erkek Binici Respekt Line Jokey Yarış Kaskları Jokey Pantolonları Jokey Fileli Atletleri Jokey Eldivenleri Jokey Kamçıları Jokey Yarış Gözlüğü Jokey Yarış Çizmeleri Düzkoşu Eyerleri Düzkoşu Eyer Kolonları Yarış Madrabası Jokey Formaları Jokey kask Şapkaları Jokey Koruyucu Yelekleri Jokey Düzkoşu Eyerleri Apranti Jokey Yamağı Malzemeleri Ahır / Box Zemini Kaplama Malzemeleri Ahır / Box Duvarları Kaplama Malzemeleri Padok Zemini Kaplama Malzemeleri Walker / Yürütücü Zemini Kaplama Malzemeleri Yarış Atı Martingalleri Yarış Atı Keçesi Yarış Atı Eyerleri Yarış Atı Eyeri Üzengi Kayışları Yarış Atı Üzengileri Yarış Atı Eyer Kolanları Yarış Atı Çulları Blanketleri Yarış Atı Bandajları Yarış Atı Yağmurlukları Yarış Atı Başlıkları Yarış Atı Dizginleri Yarış Atı Kantarma Gem Demirleri Yarış Atı Göğüslükleri At Kuyruğu Satışı At Yelesi Satışı Düğünlere Fayton Kiralama Sünnet Düğününe Fayton Kiralama Nişanlara Fayton Kiralama Organizasyonlara Fayton Kiralama Biniciliğe İlk Adım Kitap At Traş Makinaları Erkanlı Binicilik Kampanya Bireysel Yelken Eğitimleri Kurumsal Yelken Eğitimleri ÇOCUK YETİŞKİN  At Taşıma Römorku/Van/At Nakliye Aracı OT Kalaycibey.com 6lıTahmin sitesi     sağa

Atlı Okçuluk
ds s

Önce aşağıdaki videoda Osmanlı yayı nasıl yapılır bir görün:

http://www.vidoya.com/11246/Osmanli_Yayi.html

Burada da yay yapımı anlatılıyor:
http://www.tirendaz.com/tr/?page_id=578

Zehgir anlatılıyor:
http://www.okyay.gen.tr/zikir.htm

Menzil ile ilgili, bir bakın:
http://www.turkcadcam.net/erkutnegis/projeler/Osmanli-okculukta-liderdi/index.html

Biraz daha bilgi:
http://www.okyay.gen.tr/


at-ustunde-ok-atma-teknikleri

Türk Atlı Okçuluğu / Hilmi Arıç / Sivas / 31.08.2009 / Kemankeş

Tarihçe


Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübü başkanı Mustafa Yazıcı

Türklerin asırlar boyu diğer milletler içinde en büyük alamet-i farikaları at üstünde ok atabilen süvarilere sahip olmaları olmuştur. Mete "ok atan milletleri" toplayarak muazzam bir devlet kurmuştu. Hunlar Avrupa'ya geçtiklerinde o zamana kadar üstün teknikleri ve yerleşmiş medeniyetleriyle gittikleri her yeri zapt etmiş olan Roma'ya galip gelmişlerdi. Atlı okçuluk kabiliyetleri sayesinde Türkler hem geniş sahalara hakim olmuş hem de aranan paralı askerler haline gelmişlerdi. Fars Kisrası Mazdek isyanı karşısında Akhunlardan otuz bin süvarinin desteğini almıştı.

Bizans ve Abbasi Halifeliği aralarındaki mücadelenin kızıştığı dönemde özellikle Türk süvarilerini ordularına katmanın yolunu aramışlardır. Abbasîler Türk askerler için Bağdat'ın kuzeyinde Samarra şehrini inşa etmişlerdi.

Yüzlerce yıl Türk süvarilerinin bu kadar aranmasının temel sebebi dört nala sürdükleri atlarının üzerinde kuvvetli ve süratli yaylarıyla düşmana ok yağdırabilmeleriydi. Diğer Asya milletleri de Türklerin bu kabiliyetini kısa sürede kavramaya başladılar asırlarca aynı coğrafyayı ve aynı destanları paylaştıkları Farslar bunların başında gelir.

Türkler Anadolu'ya geldiğinde İslam dünyasını yeni bir tehlike tehdit ediyordu. Haçlılar kalabalık ordularla İslam coğrafyasına geldiklerinde Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan tarafından karşılanmışlardı. Vur kaç harbiyle yıpratılan haçlı orduları için Anadolu cehennem gibi bir hal almıştı. O dönem haçlıların yazdıkları kronikler Selçuklu süvarisinin atlarıyla ve yaylarıyla nasıl bir bütünlük sağladıklarını ve kendilerine nasıl bir korku saldığını anlatır. Osmanlılar da Balkanlara geçerken aynı askerî tecrübeyi devam ettirmişlerdi.

Osmanlının büyümesi bir taraftan da ateşli silahların gelişmesiyle yavaşlamıştır. Zira hücum kuvvetinin ağırlıklı kısmı at üstünde ok atan timarlı sipahilerden oluşuyordu. Topların ve tüfeklerin daha etkili hale gelmesiyle süvariler daha büyük ve kolay vurulan hedefler haline gelmeye başladılar. Atlarının durdurulması Osmanlının da durması demekti…

Türk Atlı Okçuluk Tekniği

Atlı okçulukta olması gereken şartları; keman (yay), kemankeş (okçu), zihgir (okçu yüzüğü), ok ve at olarak sıralayabiliriz. İyi bir atış için hepsinin aranan evsafta olması gerekmektedir.

Yay, kısa ve süratli olmalıdır. Ki bunda ideali Türk yayıdır. Türk yayı mürekkep tabir ettiğimiz ahşap, boynuz ve sinirden mamul, kısa ama kuvvetli yaylardır. Dış bükümlü yapısı sayesinde de oldukça süratlidir.

Okçu, öncelikle yerde gereken idmanı yapıp yayı rahatlıkla kullanır hale gelmelidir. Hedefi insiyakî olarak yani nişan almadan vuracak hale gelmelidir. Ayrıca atına bindiğinde istediği manevrayı dizgini en az kullanarak yaptırabilmelidir. Atla ve yayla herhangi bir sıkıntısı kalmamışsa ancak o zaman at üstünde ok atmaya başlanabilir.

Zihgir, parmağa tam uyum sağlamalı. Ne fazla bol olup dönme yapmalı nede dar olup kirişe parmağı sıkıştırmalı. Zihgirin kibar olması, at üstünde ani olarak yapılması gereken hamlelerde doğabilecek sıkıntıları bertaraf eder. Zihgir atlı okçuluğun birinci şartıdır. Zira bu şekilde çekiş at üstünde istenilen herhangi bir vaziyette oku sabitlemeyi sağlar.

  
Kabak atışı yapan atlı okçularımız

Okun yaya uyumlu olması hedefi tutturmanın temel şartıdır. İsabetli atışlardan başka elde oluşabilecek şak gibi yaralanmalara da yaya uyumlu olarak kullanılan oklarla telafi etmek mümkündür.

At, binicisine itaatkar olmalıdır. Sesli komutlara alışmalı ve sesle hızlandırılabilmelidir. Ayrıca uylukla yön verilebilmelidir. Böylelikle hedefe giderken az da olsa dizgin kullanmadan ata yön verme imkanı doğar. Üzerinde ok atılacak atın ayaklarında da herhangi bir arıza olmamalıdır. Zira ayağında sakatlığı olan at ok atma esnasında dizginler bırakıldığında yıkılma tehlikesi yaşayabilir. Eyer takımı da binicinin emniyetini sağlamalı kaşları muhkem olmalıdır. Üzengiler geniş tabanlı olmalıdır. Ayrıca eyerde çift kolan olması tercih edilmelidir. Sinbend eyerin geriye kaymasına mani olduğu için dönmeye de mani olur.

Temel ok atma tekniği yerde neyse at üstünde de odur. Yalnız dizginin ucundan bağlanacak bir kaytanı serçe parmağa takmak oku atar atmaz dizginleri tekrar toplamayı sağladığı için tercih edilir.

Türk okçuluğu at üstünde şekillendiği için tirkeş belde sağda, sadak yine belde solda yer alır. Bunun gibi süvarinin ekseri techizatı belinde bulunur. Oklar tirkeşten alınamayacaksa sağ elin parmakları arasına iki-üç kadar ok alınır ve o şekilde seri atış yapılır.

Günümüzde Türk Atlı Okçuluğu


Sami Genel

Çok uzun bir kesintiden sonra Türk yayı replikasıyla tekniğine uygun ilk atış çalışmalarına balamama www.kemankes.com adresinden tanıştığım dostlarımız vesile oldu. İlk teknik bilgileri Metin Orhan ve Yaşar Metin Aksoy'la yaptığımız bir idmanla öğrendim. İlk zihgirimi de Yaşar Metin Aksoy'un boynuzdan yaptığı güzel bir zihgirdi. Daha sonraları Kemankeş grubuyla yaptığımız teşrik-i mesai ile teknik birikimimi artırdım. Esas büyük katkıyı Tekirdağ'daki hemşehrim Erhan Kaşkaya yaptı ve onun sayesinde ilk yayımı edindim. Bundan sonra çalışmalarım hız kazandı. 2007 yılında Kağıthane belediyesinin düzenlediği Sadabad şenlikleri çerçevesinde yapılan cirit müsabakalarının arasında Sami Genel'in teşvikleriyle ilk atlı okçuluk gösterisini yaptım. Bundan sonra Türkiye'de atlı okçuluğa karşı alaka hızla artmaya başladı. Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübünden o dönemki başkanımız Sami Genel ve şimdiki başkanımız Mustafa Yazıcı da atlı okçuluk çalışmalarına başladılar. Ertesi sene onların da katılımıyla Sadabad'da muhteşem bir gösteri yaptık. 2009'un başlarında İstanbul'da Gökmen Altınkulp da zamane Türk atlı okçularına katıldı. Şu an yine Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübü bünyesinde Nemci Dedeoğlu ve Adem Kızılgöz de atlı okçuluk çalışmalarına başlamış bulunuyor.

2008 aralığında yapılan olağan toplantıda kurucu başkanımız Sami Genel'in teklifi üzerine Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübü tüzüğüne atlı okçuluk maddesi ilave edilerek Türkiye'de ilk defa bu dal tescillenmiş oldu. Keza 2009 yılı başında asırlardır yapılmayan kabak atışı da ilk defa Sivas'ta icra edildi.

Atlı okçulukla ilgili çalışmalarımız hem teorik hem pratik olarak devam etmektedir. Bu ata yadigarının canlanması ve yaygınlaşması için elimizden geldiğince uğraş vermekteyiz.

GELENEKSEL OSMANLI OKÇULUĞU VE ARBALET

atli-okculuk-ok-atma-at-ustunde

geleneksel-okculuk-ok-yay-
okculuk-ok-egitimi-dersi-kursu-okulu
arbelat-okculuk-ok-atma










İstanbul atlıokçuluk atlı okçuluk kulübü derneği izmir adana denizli konya bursa ankara edirne







d a

 

 
ANASAYFA - İLETİŞİM - REKLAM VER - FİRMANI EKLE
English Russian GermanArabic
Binicilik Firma İndeksi
ds s

FİRMA TÜRÜ

Burada yeralmak için tıklayınız. %18 KDV dahil Yıllık Sadece 69 TL
d a

Sitemize Üye Olun
ds s
İsim - Soyisim
E-Mail Adresiniz

d a
Binicilik Hakkında
ds s
Binicilik hakkında bütün soruların cevapları burada...
d a

Biliyor musunuz?

Ziyaretçi Trafiği
taşı

binicilik malzemeleri at biniciligi at malzemeleri binicilik sporu binici atevi malzeme malzemesi istanbul atlispor atli spor engel atlama izmir sporu atlispor tog tok bot dizgin baslik gogusluk eyeralti klubu kulubu gollu sipahi ocagi kemer atli spor atkolik at dunyasi hakem dresaj pony turkiye federasyonu il temsilciligi jokey tjk

 

Binicilik-cekmekoy
panel cit tas kaplama lastik fiyatlari saksi bahce mobilyalari granit tezgah cimstone tezgah ingilizce kursu fiyatlari forma fiyatlari bahce mobilyalari mutfak tezgahi panel cit fiyatlari ingilizce kurslari yds kursu tas kaplama tel cit patlatma tas leke tedavi fiyatlari ingilizce kurs fiyatlari panel cit